hirdetés

Ürítik a víztározót, látható lesz a víz alatti Bözödújfalu

Emlékpark Bozödújfalunál
Bözödújfalu, 2017. március 19. Emlékpark a vízzel elárasztott Maros megyei Bözödújfalu mellett 2017. március 19-én. Az emlékparkban Bözödújfalu kicsinyített mását hozták létre, a falu alaprajza szerint alakították ki a sétányokat, az egykori épületeket kopjafák jelezik. A lakóházakat jelölõ kopjafára a házszámot és az egykori tulajdonos nevét vésték. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Kolozsvár, 2017. március 12., vasárnap (MTI) – A hét végén elkezdődött a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része – jelentette szombat este a Maszol.ro erdélyi portál Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterre hivatkozva.

A polgármester elmondta, a következő hetekben fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani azt a hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. A híd egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett.

Ürítik a víztározót, látható lesz a víz alatti Bözödú
Bözödújfalu, 2017. március 19.
Sérült híd, amely a mesterséges tóban álló irányítótornyot kötötte össze a gáttal a vízzel elárasztott Maros megyei Bözödújfalun 2017. március 19-én. Elkezdõdött a mesterséges tó leeresztése, várhatóan másfél hónap múlva újra teljesen látható lesz az egykori település víz alatti része. A vizet azért eresztik le, hogy meg tudják javítani azt a sérült hidat. A mesterséges tavat a munka elvégzése után, õsszel újra feltöltik.
MTI Fotó: Boda L. Gergely

A tóból jelenleg másodpercenként 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe. A tározó előreláthatóan másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet. Ekkorra láthatóvá válik az egykori Bözödújfalu egész területe. Csibi Attila Zoltán úgy tudja, hogy a mesterséges tavat ősszel töltik fel újra.

Emlékpark Bozödújfalunál
Bözödújfalu, 2017. március 19.
Emlékpark a vízzel elárasztott Maros megyei Bözödújfalu mellett 2017. március 19-én. Az emlékparkban Bözödújfalu kicsinyített mását hozták létre, a falu alaprajza szerint alakították ki a sétányokat, az egykori épületeket kopjafák jelezik. A lakóházakat jelölõ kopjafára a házszámot és az egykori tulajdonos nevét vésték.
MTI Fotó: Boda L. Gergely

A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a romániai falurombolás szimbólumává vált. A templomtorony 2014 június végén omlott le.

A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újraindult és a tó vízszintje 1992-ben érte el a jelenlegi magasságot. Bözödújfalu lakóit a szomszédos településekre költöztették. A 625 méter hosszú és 28 méter magas gát a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében.

http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/77881-vizet-engednek-le-a-tarozobol-ujra-lathatova-valik-bozodujfalu

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6z%C3%B6d%C3%BAjfalu

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail