hirdetés

Szakértő: a gyerekek mintegy öt százalékának korai fejlesztésre van szüksége

Mosányi Emőke
Mosányi Emőke forrás: nava.hu

Budapest, 2016. február 10., szerda (MTI) – A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója azt mondta, hogy nemzetközi adatok szerint az élve született gyerekek 4,5-5 százalékának korai fejlesztésre van szüksége.

 

Mosányi Emőke erről azzal kapcsolatban beszélt az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában, hogy most tartják a korai fejlesztés hetét.
A szakértő kiemelte, hogy a fejlesztés akár már az újszülött néhány napos korában elkezdődhet, ugyanakkor elképzelhető, hogy annak szükségességére csupán egy-két éves korban, a mozgás- vagy a beszédfejlődés során derül fény. A legveszélyeztetettebb csoport a koraszülötteké, valamint a kis súllyal született gyermekeké – tette hozzá.

Mosányi Emőke hangsúlyozta, hogy a megfelelő szakemberek jelzik, ha szükségét látják a korai fejlesztésnek, a védőnők például biztosan tudnak tanácsot adni és segítséget nyújtani.
Bíró Rita, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tanintézményének vezetője elmondta, hogy a korai fejlesztés komplex folyamat, amelynek során a gyermek kommunikációját, viselkedését javítják, hogy be tudjon illeszkedni a társadalomba.
Sokszor a családdal együtt dolgoznak ezen – fűzte hozzá.

A korai fejlesztés hetében sok helyen lehet tanácsot kérni, valamint programokon részt venni, például foglalkozásokat látogatni – hangzott el a műsorban.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail