hirdetés

Plácido Domingo a Virtuózok tehetségeivel találkozott a Zeneakadémián

plácido domingo
Budapest, 2016. február 7. Plácido Domingo spanyol tenor a Shakespeare-estély operagálán a Magyar Állami Operaházban 2016. február 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. február 7., vasárnap (MTI) – Plácido Domingo a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban szerepelt ifjú muzsikusokkal találkozott a Zeneakadémián. Gyöngyösi Ivett zongorázott is neki, és Domingo felkérte a fiatal művésznőt, hogy adják elő együtt Liszt Petrarca-szonettjét. A találkozón részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A világhírű énekes az Operaház szombat esti Shakespeare-estélyének sztárvendégeként jött Budapestre, az estélyről érkezett a Zeneakadémiára, hogy még az éjjel találkozzon a Virtuózok tehetségeivel, Sándor Zoltánnal, Tóth Bettinával, Kiss Zoltánnal, Demeniv Mihállyal, Szüts Aporral és Gyöngyösi Ivettel.     Plácido Domingo elismerően szólt a Virtuózok című műsorról. Mint kiemelte, a műsor segítségével a klasszikus zene szélesebb rétegekhez is eljuthat.

Gyöngyösi Ivett zongorázott is Domingo előtt, aki elbeszélgetett a fiatal művésznővel, tanácsokat adott neki, és dicsérte játékát.     “Csodálatos érzés volt a Maestro előtt játszani. Hirtelen jött ez a lehetőség. Nem is tudtam, melyik művel készüljek. Végül ő választott. Szerencsére éppen Chopinről kezdtünk beszélgetni, így végül tőle kért darabokat, aminek nagyon örültem, mivel ő a legkedvesebb zeneszerzőm. Egyáltalán nem volt mindez ellenemre, nemcsak a zenében, de az életben is szeretem a spontán dolgokat” – fogalmazott Gyöngyösi Ivett az MTI-nek. Kiemelte azt is, hogy Domingo egész személyisége inspirálóan hatott rá, miként a művészete is nagyon ösztönzi.     “Nem is hittem a fülemnek, amikor felkért, hogy adjuk elő együtt Liszt Petrarca-szonettjét.

Plácido Domingo Budapesten
Budapest, 2016. február 7. Plácido Domingo spanyol tenor hallgatja Gyöngyösi Ivett zongoraművészt, a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok egyik győztesét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2016. február 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Remélem, hogy ez tényleg megvalósulhat valamikor” – mesélte Gyöngyösi Ivett, hozzátéve, hogy Domingo elmondta azt is, figyelemmel kíséri a karrierjét, és nagy jövőt jósol neki.     Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: mint a Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriumának tagja az első perctől figyelemmel kíséri a műsorban feltűnt ifjú tehetségek sorsát, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pedig támogatja is az alapítvány munkáját, többek között a hangszervásárlásokat és a hangversenykörutak szervezését.
“Az alapítvány egyik célja, hogy olyan nagy művészekkel hozza össze a fiatal tehetségeket, akik példák lehetnek számukra, akik motivációt és erőt adnak nekik, hogy érdemes küzdeni, mert nagy művészekké válhatnak maguk is. Plácido Domingo egyértelműen ilyen ember” – fogalmazott Balog Zoltán. A miniszter szerint a találkozó másik nagy hozadéka lehet, hogy Plácido Domingo megismeri a Virtuózokat, mint műsort, mint mozgalmat, mint tehetséggondozási rendszert,  mint “brandet”, és jó hírét viszi a világban ennek a hungaricumnak.
“A Virtuózok mozgalom elmúlt másfél éve alatt különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a fiatalok számára a nemzetközi zenei élet szereplői azon túl, hogy példaként és ikonként állnak, személyes példával is szolgáljanak. A személyes élmények olyan inspirációt adhatnak számukra, amely az elkövetkezendő pályájukhoz elképzelhetetlen nagy segítséget nyújthat” – fogalmazott az MTI-nek Peller Mariann, a Virtuózok producere.
“Közismert, hogy a Maestro szívesen foglalkozik fiatalokkal, és segíti pályájuk elindítását. Ezért gondoltunk arra, hogy Plácido Domingót felkérjük, Magyarország legszebb épületében, a Zeneakadémián hallgassa meg Gyöngyösi Ivett fantasztikus zongorajátékát, és találkozzon a Virtuózok tehetségeivel” – mondta Peller Mariann.     A találkozó létrejöttéért a producer külön köszönetet mondott Molnár Levente operaénekesnek, Ókovács Szilveszternek, az Operaház főigazgatójának, valamint Bátor Tamásnak, a Müpa koprodukciós programigazgatójának. A találkozón részt vett Vigh Andrea, a Zeneakadémia jelenlegi rektora és elődje, Batta András is.

Plácido Domingo Budapesten
Budapest, 2016. február 7. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k), Plácido Domingo spanyol tenor (elöl j), Peller Mariann, a közmédia Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató versenyének producere (b2) és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (b) beszélgetnek, jobbra Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár, a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok zsűritagja a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2016. február 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail