hirdetés

Kínaiak ezreit költöztetik ki a világ legnagyobb rádióteleszkópja miatt

A világ legnagyobb rádióteleszkópja
forrás: www.chinadaily.com.cn

Peking, 2016. február 16., kedd (MTI) – A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban több mint 9 ezer embernek kell elhagynia véglegesen otthonát, hogy ne zavarják a világ legnagyobb – átadás előtt álló – egytányéros űrfigyelő rádióteleszkópjának működését.

 

Az eszköz összeszerelésével várhatóan szeptemberre végeznek, s a tervek szerint még október előtt két közeli megye négy lakóparkjába költöztetik a teleszkóp 5 kilométeres körzetében élőket. Erről a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a népfront tartományi bizottságának előterjesztése nyomán született döntés.

A helyi kormányzat minden érintett lakosnak 12 ezer jüan (félmillió forint) támogatást is ígért. A döntés fogadtatására nem tér ki a beszámoló.
A gondosan kiválasztott helyszínt – egy katlant – három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb veszi körül, a hozzá legközelebbi megyeszékhely 25 kilométerre fekszik. A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok, kábelek ezrei tartják majd a föld felett. A szakemberek szerint fontos, hogy a környezeti zajok és rádióadások ne zavarják az eszköz működését.

A térségben tavaly nyáron kezdték meg az 1,2 milliárd jüanos (51,1 milliárd forint) beruházásból épülő űrfigyelő rádióteleszkóp összeszerelését.
A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumíniumpanelből állítják össze. Ha elkészül, méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, amelynek 305 méter átmérőjű a parabolaantennája.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail