hirdetés

Ismét elárasztotta a paradicsom Bunol városát a paradicsomcsatán

Ismét elárasztotta a paradicsom Bunol városát a paradicsomcsatán
kép forrása: www.flickr.com

Madrid, 2016. augusztus 31., szerda (MTI) – Ismét elárasztotta a paradicsom a kelet-spanyolországi Bunol település belvárosát, ahol 71. alkalommal rendezték meg a világhírű paradicsomcsatát szerdán 22 ezer ember részvételével.

 

A csatázók nagyon készültek az eseményre, rengetegen érkeztek vicces jelmezekben: volt, aki stílusosan paradicsomnak öltözött, és jöttek apácaruhában, kimonóban, görögdinnyehéjból készült kalapban, úszósapkában, búvárszemüvegben is.

A védőöltözetek nem sokat használtak, a dobálástól szétmálló, túlérett paradicsomból spriccelő lé percek alatt elárasztott mindent. Pirosra festette a ruhákat, a zöldségdarabok beleragadtak a hajba, feltapadtak a környező házak falaira. Ez utóbbi ellen több ház lakói úgy védekeztek, hogy a falakat előzőleg óriási nejlonokkal fedték be. Több bár, étterem kirakatát és bejáratát pedig bedeszkázták a “küzdelem” idejére.

A csatában 160 tonna, helyi termelőktől származó paradicsomot használhattak fel, amelyet hét kamionról csaknem egy órán keresztül dobáltak és öntöttek az emberek közé, akik azt kiabálták: “paradicsom, paradicsom!”. Közben bokáig gázoltak és dagonyáztak a pürévé vált paradicsomban.

Ismét elárasztotta a paradicsom Bunol városát a paradicsomcsatán
kép forrása: ameblo.jp

A paradicsomcsatára a világ minden tájáról, Indiából, Oroszországból, Japánból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők. A létszámot három éve limitálták a túlzott érdeklődés miatt, mert 2012-ben több mint 45 ezres tömeg gyűlt össze, hogy paradicsommal dobálózhasson.

A rendezvény idén először társadalmi üzenetet is hordozott: a homofóbiával és a nőket sújtó erőszakkal szembeni kiállást óriási molinókon hirdették a szervezők.

Rafael Pérez polgármester korábban ezt azzal indokolta, hogy a városka a rendezvény miatt “nemzetközi kirakatban van”, ezért ezt az alkalmat fel akarják használni a társadalom érzékenyítésére.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy épp a közelben lévő zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek.

A fiatalok ezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később már szándékosan ismételték meg otthonról hozott zöldségekkel a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.

Annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották, minden évben folytatódott a paradicsomdobálás, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében.

Ismét elárasztotta a paradicsom Bunol városát a paradicsomcsatán
kép forrása: retrip.jp

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail