hirdetés

Hat magyar csapat indul az idei a Shell Eco-Marathon Europe-on

Hat magyar csapat indul az idei a Shell Eco-Marathon Europe-on
forrás: www.youtube.com

 Budapest, 2016. február 17., szerda (MTI) – Hat diákcsapat képviseli Magyarországot idén a Shell Eco-Marathon európai versenyen – közölték a hazai szervezők szerdán az MTI-vel.

 

Huszonnyolc ország 229 diákcsapata, köztük öt magyarországi egyetem és egy középiskola diákjai indulnak az üzemanyag-hatékonysági viadalon, amelyet június 30. és július 3. között rendeznek meg – először Londonban -, és amelyen azok győznek, akik a legnagyobb távolságot tudják megtenni egy liter üzemanyaggal.

A Shell Eco-marathon 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek – idézik Erik Boninót, a Shell nagy-britanniai cégének vezérigazgatóját.

Mint írják, idén debütál a viadalon a Debreceni Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Paradicsom csapata is: előbbiek egy elektromos prototípus autóval, utóbbiak a városi koncepciójárművek kategóriájában vágnak neki a távnak.

A korábbi résztvevők közül ismét ott lesz a BME másik csapata, a GSZK Shark Team, amely a tavalyi első versenye után ismét dízel hajtású járművel indul a prototípus kategóriában. Szintén második versenyük elé néznek a Szegedi Tudományegyetem diákjai, akik ez alkalommal is elektromos és prototípus járművel indulnak.

A győri Széchenyi Egyetem SZEnergy csapata – amely a legtapasztaltabb magyar csapatként kilencedik alkalommal vesz részt a versenyen – jelentősen átalakította elektromos városi koncepcióautóját az idei megmérettetésre.
Egyetlen magyar középiskolás indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai is bemutatkoznak járművükkel.

A közleményben felidézik, hogy az első, 1985-ben rendezett európai versenyen a győztes 680 kilométert tett meg egy liter benzinnel. Ma a versenyzők már más eszközöket is alkalmaznak, kezdve a 3D-s nyomtatástól egészen az alternatív energiák üzemanyagként való felhasználásáig. A rekord jelenleg 3 771 kilométer egyetlen liter benzinnel, ami a London-Róma távolság megtételét jelentené oda-vissza.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail