hirdetés

Bocuse d’Or – Jérome Bocuse: nagyszerű a budapesti kontinensdöntő hangulata

A Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõje Budapesten
Budapest, 2016. május 10. A Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõje a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 10-én. Az európai döntõn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntõn. A fõ alapanyagok magyarok lesznek: gímszarvasborjú, valamint dunai kecsege és annak kaviárja. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapest, 2016. május 10., kedd (MTI) – Noha Magyarország első alkalommal látja vendégül a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or kontinensdöntőjét, sem a szervezők munkájára, sem a verseny hangulatára nem lehet panasz – mondta az MTI-nek adott interjújában a megmérettetés első, keddi napján Jérome Bocuse.

 

“Biztosan minden résztvevőre és látogatóra mély benyomást tesz az, amit a budapesti versenyen tapasztal” – méltatta a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében, a Hungexpo Vásárközpontban megrendezett versenyt az alapító Paul Bocuse fia.

Mint emlékeztetett, a Bocuse d’Or jövőre ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. “Édesapám, Paul Bocuse a kezdetekkor olyan eseményt képzelt el, amelynek során nem professzorok, nem szakírók, hanem csakis séfek mérik össze a tudásukat. A világ minden tájáról szerette volna összegyűjteni a legjobb szakácsokat egy színpadra” – idézte fel.

A Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõje Budapesten
Budapest, 2016. május 10.
Christopher William Davidsen norvég séf a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 10-én. Az európai döntõn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntõn. A fõ alapanyagok magyarok lesznek: gímszarvasborjú, valamint dunai kecsege és annak kaviárja.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Jérome Bocuse már 1987-ben, tizennyolc évesen részt vett a verseny megszervezésében. Mint kiemelte, édesapját mindig nagy család vette körül; így képzelte el a versenyt is, amelynek során a különböző országok séfjei közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Harminc esztendővel az indulás után ez a családias érzés még mindig él a versenyen, noha a Bocuse d’Or azóta más dimenziókba lépett, és a mostani jelöltek már olyan dolgokat valósítanak meg, amelyeket harminc évvel ezelőtt még senki sem tudott elképzelni sem – tekintett vissza.

Jérome Bocuse elmondása szerint ma már rengeteg szakácsverseny létezik, és ezeket nehéz összehasonlítani.

A Bocuse d’Or rendkívül intenzív megmérettetés, a jelöltek éveket szánnak a felkészülésre, és az is fontos, hogy a versenyzők az első pillanattól az utolsóig közönség előtt készítik el a fogásaikat, így ez a verseny valódi show is. Itt semmi sem felvételről megy, élőben lehet szorítani a csapatokért és átélni a verseny izgalmát – hangsúlyozta.

A gasztronómia fejlődéséről szólva elmondta, hogy a séfek ma már egyre inkább kutatókká, sőt tudósokká is kezdenek válni. Trendek jönnek és mennek, a legfontosabb azonban továbbra is az, hogy a végeredmény magas színvonalú legyen, a Bocuse d’Oron valójában erről szól minden. Az alapok ugyanazok: hiába néz ki gyönyörűen egy tál, ha az ízesítés nem sikerül jól, nem fog nyerni – mondta Jérome Bocuse.

A Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõje Budapesten
Budapest, 2016. május 10.
A Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõje a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 10-én. Az európai döntõn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntõn. A fõ alapanyagok magyarok lesznek: gímszarvasborjú, valamint dunai kecsege és annak kaviárja.
MTI Fotó: Mohai Balázs
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail