hirdetés

Bartók-tárlat nyílt a Metró Galériában

Bartók-tárlat nyílt a Metro Galériában
Budapest, 2016. március 23. Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára a Bartók Béla életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján egy metrókocsiban, a Puskás Ferenc Stadion állomáson 2016. március 23-án. A zeneszerzõ születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként nyílt tárlat két hónapon át látható a metró 2-es 3-as és 4-es vonalán közlekedõ szerelvényeiben, a Metro Galériában. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2016. március 23., szerda (MTI) – Bartók Béla zeneszerző életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt szerdán a Metró Galériában, a budapesti metró 2-es 3-as és 4-es vonalán közlekedő szerelvényeiben.

A május 22-ig látható tárlat Bartókról készült fényképek és különböző idézetek segítségével villantja fel az alkotó világának meghatározó elemeit.

A képek mellett többek közt Bartók írásaiból, leveleiből és műveinek szövegeiből olvashatnak részleteket az érdeklődők.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként nyílt tárlat egyik nagy erénye, hogy Bartók szellemisége és hagyatéka a sztenderd koncertlátogató közösségen túl szélesebb közönséget is elér – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján.

Hozzátette: a kormányzat idén mintegy 940 millió, jövőre pedig 100 millió forintot fordít a Bartók-év programjaira, a metrókban látható tárlatot 3,2 millióval támogatták.

Emlékeztetett ara, hogy tavaly Bartók Béla halálának 70. évfordulója volt, tehát idén január elsejével lejárt a Bartók-életmű 70 éves védettsége. “Magyarországnak és a magyar kulturális intézményrendszernek nagyon fontos kötelezettsége Bartók életművének gondozása, ápolása, társadalmasítása, bemutathatóvá tétele minél szélesebb közönségnek” – fogalmazott. Az államtitkár kiemelte: olyan évet sikerült létrehozniuk a legnagyobb kulturális intézményeknek, amelyek ezt a küldetést próbálják teljesíteni.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke szerint a tárlat sajátossága, hogy a metró szerelvényeibe beáramló közönség nyerhet betekintést Bartók Béla életművébe a tablók megtekintésével. Mint mondta, azért is fordulnak nagy figyelemmel és tisztelettel Bartók Béla zeneszerző, zenetudós és zongoraművész felé, mert minden alkalommal felemelte a szavát az üldözöttekért, a megbélyegzettekért.

A Bartók Béla Archívum munkatársai által 2006-ban készített tárlat megújított változata tíz év után látható ismét a metrókocsikban.

Bartók-tárlat nyílt a Metro Galériában
Budapest, 2016. március 23.
A Bartók Béla életét és munkásságát bemutató kiállítás egyik installációja egy metrókocsiban, a Puskás Ferenc Stadion állomáson 2016. március 23-án, a tárlat megnyitóján. A zeneszerzõ születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként nyílt tárlat két hónapon át látható a metró 2-es 3-as és 4-es vonalán közlekedõ szerelvényeiben, a Metro Galériában.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail