hirdetés

Az Atlanta Falcons stadionja előtt fog állni Szőke Gábor Miklós legújabb szobra

atlanta falcons
kép forrása: en.wikipedia.org

Budapest, 2016. szeptember 9., péntek (MTI) – Az Atlanta Falcons amerikai futballcsapat épülő stadionjának főbejárata előtt fog állni a monumentális köztéri állatszobrairól ismert magyar szobrászművész, Szőke Gábor Miklós legújabb alkotása – közölte az alkotó az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a művészt a Savannah College of Art and Design (SCAD) kereste fel a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Atlanta Falcons megbízásából. A csapat kétmillió négyzetméteres, 2019-ben a Super Bowl-nak is helyet adó új stadionja 2017-re épül fel, ennek főbejárata előtt fog állni az Atlanta Falcons totemállatát, a sólymot ábrázoló szobor, amelynek szárnyai alatt léphetnek majd be a szurkolók az épületkomplexumba.

Az alkotás – amelynek tervezésekor a stadion különleges formavilága, high-tech szétnyíló tetőszerkezete is inspirálta Szőke Gábor Miklóst – a ragadozó madarat az amerikai futballban ismert “touch-down” mozdulat közben örökíti meg. A labdával a többlépcsős betontalapzatot érintő sólyom nem csupán a szobrász eddigi legnagyobb munkája, hanem 20 méteres szárnyfesztávolságával a világ leghatalmasabb madárábrázolása is lesz.

A művész korábbi szobraival szemben a sólyom nem párhuzamos elemekből fog kirajzolódni a térben, hanem minden egyes rozsdamentes acéllemez eltér egymástól, nem lesznek benne párhuzamos elemek. A szobor további tulajdonsága a különleges felületkezelés, a matt, a tükörfény váltakozása és a különböző fénytörések játéka, amely a szintenként megjelenő különböző anyagokat is jellemzi. Az alkotás méretéhez képest viszonylag alacsony, talapzat nélkül alig 16 tonnás súllyal fog rendelkezni.

“Munkáimban központi szerepet kapnak az állatok. A sólyom és az amerikai foci nagyon közel áll egymáshoz. A ragadozó madár vadászat közben folyamatosan követi mozgásával áldozatát, várva a legjobb alkalmat, hogy lecsapjon rá. Én a lecsapás pillanatát ragadtam meg. Nagyon szép és izgalmas kihívás lesz egy ilyen nagy volumenű munkát lebonyolítani csapatommal, külön öröm számomra, hogy a munka oroszlánrészét az itthoni stúdiómban végezzük el” – idézi a közlemény Szőke Gábor Miklóst.

A munka már tavaly ősszel megkezdődött, a kész alkotás négy darab 40 tonnás konténerben fogja átszelni az óceánt Atlantáig, ahol jövőre indulnak el a helyszíni munkálatok. A projekten több mint száz ember dolgozik a művész keze alatt.

Szőke Gábor Miklós tanulmányait Magyarországon és a milanói Accademia di belle Arti di Brerán végezte. Monumentális köztéri szobrai megtalálhatóak a világ minden táján, megrendelői közé neves művészeti központok, progresszív intézmények, kulturális fesztiválok, sportcsapatok és klubok, valamint magánszemélyek is tartoznak – olvasható a közleményben.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail