hirdetés

Az Annapurna csúcsára indul Klein Dávid

Klein Dávid
forrás: youtube.com

Budapest, 2016. március 10., csütörtök (MTI) – A 8091 méter magas Annapurna csúcsának megmászását tervezi oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül Klein Dávid pénteken induló expedíciója keretében.

 

A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig csak az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid lehet az első magyar, aki feljut az Annapurna csúcsára – közölték az expedíció szervezői csütörtökön az MTI-vel.

Klein Dávid eddig három 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, illetve tavaly ősszel a 8156 méteres Manaslut.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció során a hegymászó az alaptábort az előzetes tervek szerint március 22. és 27. között éri el, a mászó és táborépítő időszak pedig március 27. és május vége között lesz, a csúcstámadásra május második felében kerülhet sor. Az alaptábor 4100 méteren, az 1-es tábor 5000, a 2-es 5500, a 3-as 6400, a 4-es tábor pedig 7200 méteren épül fel.

 

Annapurna_I
Annapurna I forrás: en.wikipedia.org

A közlemény idézi a hegymászót is, aki úgy véli, szerencsés, hogy a Manaslu után készül az Annapurnára, mivel karakterében, klímájában és a technikai nehézségek tekintetében egyaránt nagyon hasonlók egymáshoz ezek a csúcsok, így amit a Manaslun megtanult, alkalmazni tudja majd az Annapurna-expedíció során is.

A tervek szerint Klein Dávid május végén érkezik vissza Budapestre.

Legutóbb 2014-ben indult magyar hegymászó az Annapurna megmászására, akkor a román expedícióban részt vevő Török Zsolt a társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt szakította meg az expedíciót, a csúcstámadást már nem próbálta meg.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail